Pēdējie ieraksti

Salcietības zonas

Salcietības zonu iedalījums sastāv no 10-12 zonām, kas norāda, ka augi 0.-1.zonā ir radīti lielākam salam, taču augi 11.-12.zonā nepacieš salu un aukstas ziemas. 

Interneta vidē ir pieejamas dažāda krāsojuma kartes, kur šīs zonas ir atzīmetas - gan Eiropai, gan arī pārējām Pasaules daļām. 

Salcietības zonas

Šādas kartes ļoti lieliski paskaidro to, kāpēc mums, visticamāk, nevar būt tādi paši dārzi, kā, piemēram, Īrijā vai Itālijā - zonas ir krasi atšķirīgas. 

Tieši tāpat - ja dzīvo Liepājā, ne vienmēr vajag klausīt tanti no Rēzeknes, kura stāsta, cik lieliski kaut kas aug viņas dārzā un Tev arī noteikti būšot tāpat. :)

Pēc dažādām kartēm Latvijas teritosijā tiek uzrādītas 3 zonas: 4., 5. un 6.zona. 

4.zona (-34 līdz -29 grādi): daļa austrumu Vidzemes un liela daļa Latgales.

5.zona (-29 līdz -23 grādi): Vidzeme un daļa Zemgales.

6.zona (-23 līdz -16 grādi): piejūras Vidzeme, Rīga un Pierīga, daļa Zemgales un visa Kurzeme. 

!!! Svarīgi ir saprast to, ka klimata pārmaiņu dēļ šīs zonas mainās (ne drastiski ātri, bet mainās). Dažas jaunākās kartes, ko radījuši ASV pētnieki, ka 4.zonas Latvijā vairs nav (tātad - visaugstākā zona), bet pašā rietumu Kurzemē varētu būt arī 7. un 8. zona, kur ziemās mēdz būt -7 līdz -18 grādu sals.

Īsumā - tas nozīmē, ka Tu vari stādīt savā dārzā to augu, kurš iztur konkrētās zonas aukstumu, piemēram, nestādi augu, kurš nav īpaši salcietīgs, 5. va 4.zonā (ja vien neesi gatavs to īpaši segt un rūpēties par to).

!!! Mēs katrs pazīstam savu dārzu un klimatu tajā vislabāk. Var gadīties, ka dzīvojat 6.zonā, bet Jūsu dārzs atrodas meža ielokā, aizsegts no visiem vējiem un aukstumiem un ir skaidrs, ka ziemā tur nav tik ļoti zemi grādi un ir labvēlīgāka vide konkrētiem augiem. 

Tāpēc izpētam karti, analizējam savu dārzu un stādām augus, kas ir piemēroti mūsu dārza klimatam. :)

Publicēts: Noderīgi

Rakstīt komentāru