Pēdējie ieraksti

Skuju koku audzēšana

EGLE

Picea

Picea x glauca

Picea x abies

Picea x pungens

  

Izdzirdot vārdu "egle", mēs uzreiz iedomājamies to lielo, 20 metrus augsto skujaino koku (vai arī mazo Ziemassvētku eglīti :)), taču mūsdienās pieejamas dažādas šķirnes, attiecīgi - dažādi lapojumi un izmēri. 

Piemēram, Kanādas egle "Daisy's White" augs līdz apt. 2m augstumam, bet parastā egle "Nidiformis" līdz 1.5m. 

Vietas prasība - dārzā eglei izvēlies saulainu vai daļēji saulainu vietu, bet pats galvenais - obligāti padomā ar pietiekamu vietas lielumu. Ja tā ir kāda no mazajām šķirnēm, viss ir vienkārši, bet, stādot lielo egli, padomā, cik liela un plata tā būs pēc vairākiem gadiem. 

Augsnes prasība - vidēji mitra un labi drenēta. Eglēm ir sekla sakņu sistēma, kas nozīmē, ka tās izteiktāk izjutīs ilgstošu sausumu. 

Augsnes pH līmenis - 4.5-6.0

Stādīšanas bedre - izroc to konteinera dziļumā, bet vismaz 2 reizes platāku par konteineru, jo eglei saknes vēršas platumā, mazāk dziļumā.

Stādīšanas attālums - atkarīgs no šķirnes, tāpēc izlasi rūpīgi stāda aprakstu, lai atvēlētu eglei pietiekami daudz vietas, līdz ar to arī gaismu un mitrumu. 

Griešana - lielākā daļa šķirņu neprasa griešanu, ko savu vainagu veido pašas, taču vari izgriezt bojātos, nesmukos zarus. 

PRIEDE

Pinus

Pinus x mugo

Pinus x nigra

Pinus x sylvestris

 

Līdzīgi kā egle, arī priede tās klasiskajā formā izaug kā skaists un liels koks - starp citu, tik staltas un taisnas priedes savvaļā redzēt ārpus Latvijas būs sarežģīti. :) 

Ja esat kādreiz bijuši kādā purva takā un redzējuši tās mazās priedītes, bieži vien domājam, ka tās ir vecumā jaunas, taču bieži vien tās var būt vecākas par tām skaisti staltajām priedēm piejūras mežā. Priedes augšanu ļoti lielā mērā ietekmē augšanas apstākļi. 

Vietas prasība - dārzā izvēlies saulainu vai daļēji saulainu vietu, bet galvenais - šķirnei atbilstoši lielu vietu, lai priede saņemtu nepieciešamo gaismu arī pieaugušā vecumā. 

Augsnes prasība - skāba un labi drenēta. Idejiski neiebildīs pret dažādiem augsnes veidiem, bet smagu, mālainu augsni vajadzētu ielabot, lai tā būtu labi drenēta. 

Augsnes pH līmenis - 6.0-7.5

Stādīšanas dziļums - konteinera dziļumā

Stādīšanas bedre - aptuveni 2x lielāka par konteineru gan platumā, gan dziļumā.

Stādīšanas attālums - ļoti atkarīgs no šķirnes, tāpēc rūpīgi izlasi šķirnes aprakstu, lai izvēlētos to vislabāko attālumu no citiem augiem. 

Griešana - ja vēlies, lai priede neaug liela (vai ierobežot tās augstumu), regulāri nogriez jaunos dzinumus pavasarī - parasti maija beigās, jūnija sākumā. Tieši tāpat, veidojot sev vēlamo formu, vari izgriezt liekos, nesmukos, lauztos zarus. 

ĪVE

Taxus

Taxus x baccata

Taxus x media

 

Skaists un elegants košumkrūms, tomēr der atcerēties - visas šī auga daļas ir indīgas. Protams, no pieskaršanās nekas nenotiks, jāuzmanās no sulas, kas var tecēt griezuma vietās, kā arī nedrīkst ēst ogas. 

Īves vasaras beigās/ rudens sākumā veido dekoratīvas, sarkanas ogas, taču ne visiem krūmiem tās būs - tas atkarīgs no vīrišķā un sieviešķā stāda. 

Senos laikos īves audzēja visos pils un muižu dārzos, kā arī bieži vien izmantoja kā dzīvžoga augu. Arī šobrīd no īvēm var veidot dzīvžogu, jo tās labi pacieš gan noēnojumu, gan apgriešanu. 

Vietas prasība - dārzā labāk izvēlies noēnotu vietu (kaut aiz kāda lielāka krūma), jo īves saulē mēdz apdegt. Īves ir ilgmūžīgas, tāpēc rūpīgi piemeklē tai atbilstošo vietu dārzā. 

Augsnes prasība - pielāgosies dažādām augsnēm, taču pavisam plikas augsnes vari ielabot ar kompostu vai dārza augsni. 

Augsnes pH līmenis - 5.5-7.5

Stādīšanas dziļums -konteinera dziļumā

Stādīšanas bedre - apt. +20cm esošajam konteinera izmēram

Stādīšanas attālums - veidojot dzīvžoju, starp stādiem atstāj 60cm. 

Griešana - obligāta griešana īvēm nav nepieciešama, tik vien kā izgriezt bojātos, apdegušos zarus. Regulāra griešana veicinās jaunu dzinumu veidošanos, tāpēc neliela, bet regulāra griešana var veidot kuplāku krūmu. 

Mēslošana - pavasarī var iedot skujeņiem paredzēto mēslojumu. 

TŪJA

Thuja

Thuja x occidentalis

Thuja x plicata

 Thuja-occidentalis-Danica.jpg

Viens no biežāk izmantotajiem augiem tieši veidoto dzīvžogu audzēšanā, jo labi pacieš cirpšanu. 

Vecajos pils un muižu dārzos varam redzēt tiešām lielas tūjas, kuru apkārmērs sasniedz jau vismaz pusotru metru, taču šobrīd ir pieejamas vismaz 100 dažādas šķirnes, lai izvēlētos savam dārzam vēlamo augstumu un pat formu. 

Vietas prasība - dārzā tūjai piemeklē saulainu vai daļēji ēnainu vietu, kā arī pielāgo vietu izvēlētās šķirnes izmēram. 

Augsnes prasība - augs arī mālainā augsnē, bet vislabāk piemērota būs kūdraina, smilšaina augsne. 

Augsnes pH līmenis - 4.5-6.5, tūjām patīk salīdzinoši skābāka augsne. 

Stādīšanas bedre - aptuveni 80cm dziļumā un 50cm platumā. 

Stādīšanas attālums - veidojot dzīvžogu, starp stādiem atstāj 50-70cm. 

Griešana - apgriešanu veic pavasarī pirms pumpuriem. Ir šķirnes, kurām griešana nav nepieciešama un pat nepatīk (piemēram, apaļās formas šķirnēm), taču ir šķirnes, kurām griešana ir vajadzīga, piemēram, "Brabant". Protams, jebkurai šķirnei pēc nepieciešamības vari izgriezt sausos, bojātos zarus. 

Mēslošana - pavasarī var mēslot ar skujeņiem paredzēto mēslojumu. 

Pēc līdzīga principa tiek audzētas, koptas arī pacipreses, jo tās skaitās tūju radinieces. 

KADIĶIS

Juniperus

Juniperus x horizontalis

Juniperus x scopolorum

Juniperus x communis

Juniperus x media

Juniperus x squamata

Juniperus x pfitzeriana

Juniperus x chinensis

 

Arī kadiķus mēdz izmantot dzīvžoga veidošanai, tiem ir asākas skujas un vasarā īpatnējs aromāts, tāpēc tas nepatiks meža zvēriem.

Vietas prasība - dārzā izvēlies kadiķim saulainu vai daļēji saulainu vietu.

Augsnes prasība - kadiķis spēj pielāgoties dažādām augsnēm, bet svarīgi, lai tā būtu pietiekami mitra un labi drenēta. 

Augsnes pH līmenis - vidēji skāba līdz neitrāla. 4.5-6.5

Stādīšanas bedre - bedri izroc divas/trīs reizes platāku par konteineru, bet dziļumā vari pielāgot to konteineram. 

Stādīšanas attālums - veidojot dzīvžogu, starp stādiem atstāj 50cm. 

Griešana - to var veikt pavasarī, vasarā un rudenī, izvairoties to darīt karstā laikā, lai griezuma vieta neapdeg. Kadiķi regulāri vajadzētu ķemmēt un saīsināt tā jaunos dzinumus, tādējādi veidojot sev tīkamo formu, neļaujot tam kļūt par vienkārši platu skuju kaudzi tavā dārzā. 

Mēslošana - pavasarī to vari pabarot ar skujeņiem paredzēto mēslojumu. 

Skuju koku stādi mūsu stādaudzētavā 2023.gada sezonā: 

      

Publicēts: Košumkrūmi

Rakstīt komentāru