Pēdējie ieraksti

Kā ieziemot hortenzijas?

Skarainās un kokveida hortenzijas 

Skarainajām un kokveida hortenzijām ir ļoti laba tolerance pret aukstumu, līdz ar to īpaša uzmanība un aprūpe ziemā nav nepieciešama. Tās ir ar vislabāko ziemcietību no visiem hortenziju veidiem. 

Skarainās un kokveida hortenzijas var audzēt arī 3. aukstuma zonā (tas ir līdz -40 grādiem). Šādas salcietības zonas mums Latvijā nav nevienā reģionā, tāpēc varam viegli uzelpot un zinām, ka skarainās hortenzijas mūsu dārzos augs. :) 

Ja ir vēlme, vēlā rudenī hortenziju saknes var apsegt ar 5-7cm kārtu ar sausu mulču, kūdru vai rudenī sagrābtajām lapām. 

Ziedkopas var nogriezt rudenī, taču tāpat tas var atstāt arī līdz pavasarim, jo sniegā tās izskatās ļoti dekoratīvi. 

 

Liellapu hortenzijas

Liellapu hortenzijām nepatīk nedz ilgstošs aukstums ziemā, nedz arī pavasara salnas, tāpēc tām ir nepieciešama aprūpe. 

Hortenziju krūmu nepieciešams sākt segt brīdī, kad pirmais sals ir noģērbis visas lapas, bet ilgstošs aukstums nav vēl sācies. Parasti tas ir novembris, varbūt pat decembra sākums.

Krūmu var segt vairākos veidos, piemēram,

  • ietīt agro plēvē, šķiedru materiālā vai citā piemērotā audumā. 

 

  • izveidot ap krūmu tādu kā žodziņu un tajā sabērt rudenī sagrābtās lapas. Šajā gadījumā lapas pasargās ne tikai ziemā, bet arī vēlāk, jo kompostējoties tās rada siltumu. 

 

Hortenzijas ir svarīgi pasargāt ne tikai no ziemas aukstuma, bet arī no pavasara salnām, tāpēc, piemēram, lapas var neņemt ārā līdz pat brīdim, kad ir stabili laikapstākļi (mēreni silts, bez salnām) - tas var būt pat jūnijs. Brīdī, kad hortenzijas mostas, un tās mostas agri, tām zūd ziemcietības efekts, tāpēc tās jāsargā. 

Liellapu hortenzijas ziedkopas veido uz iepriekšējā gada dzinumiem, tas nozīmē, ka rudenī pēc ziedēšanas tās nogriežam un viss, vairāk neaztiekam. Noteikti neapgriežam neko pavasarī. 

Protams, neviens no segšanas veidiem nevar garantēt, ka viss krūms tiks pilnībā izglābts, tāpēc liellapu hortenzijas iesaka audzēt podiņos un gada aukstajā sezonā to nest telpā, kur temperatūra ir ap nulli. 

"Tips and tricks" par hortenzijām ieziemošanu: 

  • hortenzijām patīk mitrums, kā arī pietiekams mitruma daudzums augsnē nodrošina labāku pamošanos pavasarī. Idejiski rudenī par mitrumu nebūtu jāsatraucas, bet, ja rudens ir salīdzinoši sauss (vai redzi, ka vieta, kur aug hortenzija, ir sausāka par citām), reizi nedēļā vari apliet hortenziju pie saknēm - nelejot uz paša krūma. 
  • Rudenī nav nepieciešams hortenzijas papildus mēslot, jo tas var likt krūmam sasparoties un tas neaizies laicīgi gulēt uz ziemu. Ja ir vēlme, var uzlikt kādu satrūdējušu komposta kārtu, jo tas augam iedos vitamīnus, bet nedos tās ķimikālijas, kas liktu augt sparīgāk. 
  • Sausa mulča vai lapu kārta virs saknēm noteikti noderēs aukstā ziemā. 
  • Ja dzīvo vējainā vietā, vari padomāt par kādu barjeru izveidošanu, lai krūmam netiek visi ziemas aukstie vēji.
  • Noteikti noskaidro, vai Tava hortenzija veido ziedkopas uz pagājušā vai iepriekšējā gada dzinumiem. No tā ir atkarīgs gan tas, kad veikt hortenzijas apgriešanu, gan arī tas, vai hortenziju vajag speciāli piesargāt. 
Publicēts: Noderīgi, Košumkrūmi

Rakstīt komentāru