Pēdējie ieraksti

Ceriņu audzēšana

Syringa x vulgaris

Syinga x hyacinthiflora

Syringa x chinensis

Syringa x patula

Syringa x meyeri

Syringa x microphylla

Šķiet, ceriņu varam dēvēt par pašsaprotamu mūsu dārzu iemītnieku. Maijā/jūnijā tie īpaši smaržīgi zied gan mazākos un lielākos dārzos, gan arī pilsētas apstādījumos. 

Vietas prasība - dārzā ceriņam atrodi saulainu vai daļēji saulainu un siltu vietu (ceriņu krāsas spiltums bieži vien ir atkarīgs no saules spilgtuma - spilgtā saulē košās krāsas mēdz būt gaišākas, savukārt dzeltenajam ceriņam saules gaisma ir vitāli svarīga, lai redzētu patieso toni). 

Augsnes prasība - kaļķaina un labi drenēta. Neiebildīs arī pret auglīgu augsni, bet smaga, mālaina augsne ar augstu gruntsūdens līmeni ceriņu mocīs. 

Augsnes pH līmenis - 6.0-7.0 (arī pH līmenis nedaudz nosaka ziedu krāsas toni, tāpēc dažādos dārzos tie var nedaudz atšķities) 

Stādīšanas dziļums - konteinera dziļumā.

Griešana - Ceriņus nevajag baidīties kopt. Ja regulāri kopsi ceriņu uzreiz pēc ziedēšanas (vai arī ziedēšanas laikā griezīsi zariņus vāzei), krūms veidosies daudz kompaktāks un ziedēs bagātīgāk.

Kad ceriņš ir audzis daudzus desmitus gadus un ziedi parādās tikai krūma augšpusē, ir vērts tam veikt kardinālo griešanu - nogriezt visu līdz aptuveni 1-1.5m augstumam un pavasarī regulāri retināt ūdens zarus. Šajā gadījumā gan jāpaciešas, jo ceriņš pāris gadus droši vien neziedēs, tomēr pēc tam būs atkal skaists. 

Ceriņu stādi mūsu stādaudzētavā 2023.gada sezonā:

       

Publicēts: Košumkrūmi

Rakstīt komentāru