Pēdējie ieraksti

Augļu krūmi Tavā dārzā

Aronijas

photo-1595171542763-c6442216190c (1).jpg

Aronia arbutifolia - sarkanā aronija

Aronia melanocarpa - melnaugļu aronija

Aronia prunifolia - plūmjlapu aronija

Pēc būtības aronijas ir ļoti mazprasīgs augs, bet - ai! - cik vērtīgs. 

Vietas prasība - saule vai daļēja saule. Vislabāk aronija ziedēs un ražos, ja tam tiks saule vismaz 6h dienā. Protams, augs arī ēnainā vietā, bet nīkulīgāk. 

Augsnes prasība - vislabāk ražos auglīgā, ar humusu bagātā augsē. Patīk mitrums, bet pacietīs arī īslaicīgu sausumu. Bet atkal jau - augs arī sliktākās augsnēs, vienkārši tik labi neražos. 

Augsnes pH līmenis - optimāli 6.5, kas ir neitrāls/vāji skābs

Stādīšanas attālums - vienkārši ražai var stādīt ar 2m attālumu, bet, veidojot dzīvžogu, attālumam vajadzētu būt 0.5-1m. 

Ar mēslošanu aizrauties nav nepieciešamība, bet, ja krūms izskatās noplucis, tam labprāt patiks kūtsmēsli, komposts vai pļautas zāles mulča. Pavasarī var uzliet mēslojumu, kas bagātīgs ar slāpekli. 

Kopumā aronijas tiek uzskatītas par izturīgākajiem augļkrūmiem mūsu klimatā. Tām ir ļoti laba ziemcietība un noturība pret slimībām. 

Aroniju stādi mūsu stādaudzētavā 2023.gada sezonā: 

  

Kamčatkas ogas jeb ēdamais sausserdis

Lonicera Caerulea var. Kamtschatica 

Ļoti vērtīga oga - pārpildīta ar dažādiem vitamīniem un vērtīgām vielām. 

Vietas prasība - dārzā izvēlies saulainu, no vējiem pasargātā vietu. 

Augsnes prasība - kamčatkas ogas nav īsti prasīgas uz augsni, augs arī parastā dārza augsnē, bet vislabāk patiks auglīga, labi drenēta augsnē. 

Augsnes pH līmenis - idelālais ph līmenis būtu 5.5-6.5, taču tās neiebildīs augt arī skābā vai sārmainā vidē. Tas nozīmē, ka kamčatkas ogas ir labs risinājums tiem dārzniekiem, kuriem nesanāk audzēt krūmmellenes augsnes dēļ. 

Mēslošana - pietiks ar vienu reizi pavasarī, pabarojot ar klasisko komplekso pavasara papildmēslojumu. Krūmu var nomulčēt ar kūdru, lai tas saņem daudz skābumiņu. 

Kamčatkas ogas jāstāda pāros vai grupās, izvēloties dažādas šķirnes, jo tām nepieciešama savstarpēja apputeksnēšanās, lai būtu laba raža. 

Apgriešana - jebkāda veida krūma apgriešanu - tikai vieglu "ielabošanu" vai arī kardinālu nogriešanu - veic uzreiz pēc ogu apēšanas, citādi nākamajā gadā nebūs ražas. 

Kamčatkas ogu stādi mūsu stādaudzētavā 2023.gada sezonā:

Jāņogas

Ribes Rubrum

Patīkami skābas un vitamīnu ziņā vērtīgas ogas. Šobrīd pieejamas tik daudz šķirnes (gan sarkanām, gan baltām, gan rozā jāņogām), ka katrs var atrast īsto savām garšas kārpiņām.

Vietas prasība - dārzā izvēlies saulainu vai daļēji saulainu vietu

Augsnes prasība - vislabāk mālsmilts vai smilšmāls, bet idejiski jāņoga nav īsti prasīga zemē. Ir sausumizturīga, bet nevajadzētu izvēlēties vietu, kas ir pārāk slapja

Augsnes pH līmenis - vidēji 5.0-5.5

Mēslošana - ja augsne ir barības vielām bagāta, nav nepieciešama īpaša mēslošana, taču, ja ir vēlme, var lietot pavasara komplekso mēslojumu ogulājiem

Apgriešana - jaunos krūmus vislabāk apgriest pavasarī, kad atstāj 3-4 labākos zarus, bet pārējos griezt līdz zemei. Vecākiem krūmiem jau var skatīties pēc situācijas un apgriešanu veikt jau rudenī pēc labu nobiršanas

Jāņogu stādi mūsu stādaudzētavā 2023.gada sezonā:

 

Upenes

Ribes Nigrum

Mazā oga, kas bagātīgi pildīta ar C vitamīnu un daudzām citām veselīgām īpašībām, noteikti atrodas katrā vecmāmiņas dārzā. Vecās šķirnes ir zināmas ar spēcīgu smaržu un garšu, tāpēc daudziem upenes nav mīļākā oga, taču mūsdienu šķirnes ir tik adaptētas, ka kļūst ar vien garšīgākas un sulīgākās. 

Vietas prasība - dārzā izvēlies tai saulainu vai daļēji saulainu vietu - izvairies ūpenes stādīt zem lieliem kokiem, kur krūmam būs liela ēna

Augsnes prasība - ideāla augsne būs tāda, kas nav ne smaga, ne viegla - tāda, kas uztur mitrumu, bet kur ūdens nestāv ilgstoši 

Augsnes pH līmenis - vāji skābs vai neitrāls, 6-6.5

Mēslošana - ja augsne ir barības vielām bagāta, nav nepieciešama īpaša mēslošana, taču, ja ir vēlme, var lietot pavasara komplekso mēslojumu ogulājiem

Apgriešana - jaunajiem krūmiem var veikt apgriešanu uzreiz pēc stādīšanas, lai paātrinātu dzinumu veidošanu, bet vecajiem krūmiem var izgriezt liekos/nesmukos zarus rudenī pēc labu nobiršanas. 

Avenes

Rubus idaeus

Vietas prasība - dārzā izvēlies saulainu un siltu vietu

Augsnes prasība - viegla, irdena, ūdeni un gaisu caurlaidīga, kā arī bagātīga augsne. To var uzlabot ar kūtsmēsliem un kūdras subtrātu. Nestādiet avenes smagā zemē, piemēram, mālā, tur tās ļoti nīkuļos. 

Augsnes pH līmenis - ap 5.5

Mēslošana - avenāji patērē daudz minerālvielu, lai veidotu labu un garšīgu ražu, tāpēc mēslojumu vajadzētu atjaunot katru gadu. Pavasrī iespējams tos pabarot ar mēslojumu ogulājiem, kura sastāvā ir vairāk slāpekļa un kālija, bet mazāk fosfora, savukārt rudenī izvēlēties mēslojumu, kurā ir mazāk slāpeklļa. 

Apgriešana -

* vasaras avenēm dzinumus retina pavasarī, atstājot jaunos (redzami spēcīgāki, ar pumpuriem), bet izgriež vecos (trauslāki, viegli lūzt). Liekos dzinumus nogriež līdz pašai zemei. 

* rudens avenes rudenī apgriež līdz zemei. 

Pēc griešanas kārtīgi apkopj avenāju dobes - izgrābj liekās lapas, lai nekrātos slimības, un nomulčē dobi ar kūdru vai kūtsmēsliem vismaz 5cm biezumā. 

Vairāki profesionāli audzētāji iesaka avenājus audzēt zem jumtiņa, taču tad ir jāparedz papildus laistīšana, jo ražas garšīgums un lielums ir atkarīgs kā no minerālvielām, tā arī no pietiekama mitruma. 

Ērkšķogas

Ribes uva-crispa

Kādreiz ērkšķogas saistījās ar durstīgiem krūmiem, kuru ogām viegli metas miltrasa. Laiki ir mainījušies. :) 

Vietas prasība - dārzā izvēlies saulainu, siltu un no aukstajiem vējiem pasargātu vietu (taču tā nedrīkst būt pavisam no vējiem pasargāta vieta, jo tad gan miltrasa var piedraudēt). Tāpat ērkšķogas nelabprātīgi augs vietā, kur ir augsts gruntsūdeņa līmenis. 

Augsnes prasība - trūdvielām bagāta smilšmāla vai mālsmilts augsne. Ērkšķogas ir izturīgāgas pret sausumu, salīdzinot ar citiem ogulājiem. 

Augsnes pH līmenis - vāji skābs līdz netriāls, t.i., 5.5-7, bet tīri labi panes arī skābākas augsnes. 

Mēslošana - līdzīgi kā citiem ogulājiem, pavasarī tās vajag pabarot ar mēslojumu, kur ir vairāk slāpekļa. Ērkšōgām patīk, ja ik pa laikam tās pabaros ar kādu dabīgo mēslojumu, piemēram, kūtsmēsliem. 

Apgriešana - lai krūms labāk ieaugtos, pirmo griešanu vari veikt jau stādīšanas laikā, izgriežot vāji augošos vai bojātos zarus. Pēc tam veco, bojāto, lieko zaru izgriešanu veic agrā pavasarī pirms pumpuriem (marts, aprīlis) vai rudenī, kad lapas jau nokritušas. 

Dižbrūklenes

Vaccinium macrocarpon

 Dižbrūklenes ir brūkleņu un dzērveņu krustojums, kas idejiski ir līdzīgas meža dzērvenēm, bet garšā līdzīgākas brūklenēm. Izmērā tās var būt pat ķirša izmērā - līdz 22mm. 

Tiri zinātniski  pareizais dižbrūkleņu nosaukumus būtu lielogu dzērvenes, taču garšas ziņā tās garšo pēc brūklenēm. 

Vietas prasība - dārzā izvēlies saulainu vietu, ideāli, ja tuvumā ir ūdens, jo tām patīk mitrums, taču tas nav obligāti

Augsnes prasība - svarīgi, lai augsne ir irdena un ūdeni caurlaidīga - lai arī dižbrūklenēm patīk mitrums, ilgstošā slapjumā saknes ies bojā. Veidojot stādīšanas vietu, augsni var uzlabot ar kūdru un zāģu skaidām. 

Augsnes pH līmenis - skābs, 4.5-5.5

Mēslošana - gan pavasarī, gan vasarā var barot ar papildmēslojumiem NPK 12:11:18 un 11:11:8. 

Apgriešana - sākot no aptuveni trešā gada, pavasarī stādi ir "jāķemmē", lai stīgas neveidotu bardaku. 

Rakstīt komentāru