Pēdējie ieraksti

Mežvīteņu (klematis) apgriešana

1 Komentārs
(5)

Klemāti iedalās trīs grupās:

1. Agri (pavasarī) ziedoši klemāti. Tie zied uz iepriekšējā gada dzinumiem, tāpēc apgriešana īsti nav nepeiciešama. Pēc ziedēšanas var izgriezt sausos, vājos dzinumus, ja nepieciešams. Ja novērojat, ka krūms ir novārdzis, ir iespējama kardināla apgriešana, atstājot 15-20cm no zemes, tomēr tas ietekmēs ziedēšanu un to nevajadzētu atkārtot biežāk kā reizi trijos gados. Šis grupas klemātus vēlams pat audzēt lielos podos, ja iespējams, ko ziemā ienest siltākā vietā, lai dzinumi neapsalst. 

2. Agri (vasaras sākumā) ziedoši klemāti, kas bieži vien uzzied otrreiz. Tie zied gan uz iepriekšējā gada dzinumiem (vasaras sākumā), gan jaunā gada dzinumiem (vasaras beigās). Ja ir vēlme saglabāt iepriekšējā gada dzinumus, rudenī tos nepieciešams uzmanīgi noliekt un piesegt. Ja iepriekšējā gada dzinumi apsals, ziedēšana visticamāk notiks tikai vienreiz - uz jaunajiem dzinumiem. 

3. Vēlu (vasaras vidū, beigās) ziedoši klemāti. Ziedus veido uz jaunā gada dzinumiem, tāpēc februārī, martā ir jāveic kardināla apgriešana, atstājot apt. 15cm no zemes. 

SVARĪGI! Šķirnes ar pildītiem ziediem parasti zied uz iepriekšējā gada dzinumiem. Uz jaunā gada dzinumiem veidosies vienkārši ziedi. 

Mūsu platuma grādos iepriekšēja gada dzinumi mēdz apsalt, tāpēc var nākties veikt kardinālo apgriešanu un ziedi veidosies tikai uz jaunā gada dzinumiem. Ziemā mežvīteņa saknes var nedaudz apsegt ar egļu zariem. Ja nepieciešams saglabāt dzinumus, tos uzmanīgi noliec un piesedz. 

Publicēts: Vīteņaugi

Rakstīt komentāru

Komentāri

  • "Saldā mīla" atjaunošana
    AutorsAusma On 2023-09-19
    Vērtējums:
    5.0

    Labdien! Vai var līdz zemei nogriezt Saldo mīlu? Ataugs? Ja jā, tad kad to labāk darīt? Paldies!

    Atbildēja Undīne Podniece On 2023-10-07 Labdien. Jā, Saldo mīlu jeb vīteņsausserdi var nogriezt līdz pat zemei. Vislabāk to ir darīt tagad - rudenī, tad pavasarī tas dzīs jaunus dzinumus.